П`ятниця, 29.03.2024, 02:12
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Пошук
Вхід на сайт
Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть сайт нашої школи:
Всього відповідей: 249
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Мій сайт
Головна » 2016 » Березень » 31 » Громадське спостереження
10:51
Громадське спостереження
про громадське спостереження



Громадське спостереження за проведенням зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників загальноосвітніх навчальних закладів (далі - ЗНО) здійснюється з метою забезпечення його відкритості та прозорості, широкого та об'єктивного інформування громадськості про його перебіг.

Етапи проведення ЗНО,
на яких здійснюється громадське спостереження

Громадське спостереження здійснюється на таких етапах організації та проведення ЗНО:

  • реєстрація осіб, які виявили бажання пройти ЗНО;
  • проведення ЗНО в пунктах тестування;
  • перевірка та оброблення бланків відповідей абітурієнтів;
  • розгляд апеляційних заяв абітурієнтів.

Організація громадського спостереження

Громадське спостереження за проведенням ЗНО здійснюється громадськими організаціями, батьківськими комітетами, піклувальними радами навчальних закладів, засобами масової інформації (далі – суб’єкти громадського спостереження) та безпосередньо забезпечується через діяльність громадських спостерігачів, делегованих суб’єктами громадського спостереження.

Громадськими спостерігачами можуть бути особи, які досягли 18-річного віку й делеговані суб’єктами громадського спостереження для здійснення громадського спостереження за проведенням ЗНО.

Статус громадського спостерігача надається особам після їх реєстрації в Українському або регіональних центрах оцінювання якості освіти.

Громадські спостерігачі здійснюють свою діяльність на громадських засадах.

У своїй діяльності громадські спостерігачі керуються законодавством України, у тому числі «Положенням про громадське спостереження за проведенням зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників загальноосвітніх навчальних закладів».

Повноваження у суб’єктів громадського спостереження та громадських спостерігачів виникають з дня реєстрації громадських спостерігачів Українським або регіональним центром оцінювання якості освіти і припиняються з моменту завершення розгляду апеляційних заяв абітурієнтів.

Суб’єкт громадського спостереження:

  • отримує інформацію від посадових осіб Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Українського та регіональних центрів оцінювання якості освіти про стан проведення ЗНО;
  • може звертатися до Українського або регіонального центру оцінювання якості освіти з проханням організувати наради чи семінари з навчальною або роз’яснювальною метою та брати у них участь;
  • звертається до Українського або відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти у разі виявлення порушень порядку проведення ЗНО з проханням вжити додаткових заходів щодо їх припинення під час проведення ЗНО.
 реєстрація громадських спостерігачів



Реєстрація громадських спостерігачів здійснюється Українським та регіональними центрами оцінювання якості освіти за поданням суб'єктів громадського спостереження.

У поданні про реєстрацію громадських спостерігачів зазначаються їх прізвища, імена, по батькові, роки народження, а також територіальні межі (область), де планується проведення громадського спостереження. Подання скріплюється печаткою відповідного органу (організації чи навчального закладу).

До подання додаються:

  • письмові зобов'язання осіб, вказаних у поданні, дотримуватися визначених прав та обов'язків громадського спостерігача;
  • копії документів, які посвідчують особу представників суб’єктів громадського спостереження;
  • письмові згоди осіб, вказаних у поданні, на обробку персональних даних, оформлені відповідно до вимог Закону України «Про захист персональних даних».

Строк реєстрації громадських спостерігачів становить 5 робочих днів з дня отримання подання, оформленого згідно з вимогами цього розділу.

Український та регіональні центри оцінювання якості освіти можуть відмовити у реєстрації громадських спостерігачів у разі порушення вимог пункту 3.3 розділу ІІІ та пункту 4.2 розділу ІV «Положення про громадське спостереження за проведенням зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників загальноосвітніх навчальних закладів».

Громадські спостерігачі отримують посвідчення встановленого зразка, що підтверджують їх повноваження.

У посвідченні громадського спостерігача обов’язково зазначається територія, у межах якої він має право здійснювати свої повноваження.

Посвідчення громадського спостерігача видається громадському спостерігачеві особисто або представникові суб’єкта громадського спостереження на підставі довіреності, виданої керівником суб’єкта громадського спостереження.

Український та регіональні центри оцінювання якості освіти оприлюднюють на своїх офіційних веб-сайтах переліки суб’єктів громадського спостереження, представників яких зареєстровано як громадських спостерігачів за проведенням ЗНО. Перелік оновлюється щотижня протягом строку проведення ЗНО.

 

права та обов’язки громадських спостерігачів



Громадський спостерігач має право:

  • ознайомлюватися з нормативними документами, що регламентують проведення ЗНО;
  • бути присутнім в пунктах реєстрації абітурієнтів, в пунктах тестування, аудиторіях, центрах обробки, пунктах перевірки, на засіданнях апеляційної та регламентних комісій (далі – об’єкти спостереження);
  • спостерігати за етапами організації та проведення ЗНО, визначеними пунктом 2.1 розділу ІІ «Положення про громадське спостереження за проведенням зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників загальноосвітніх навчальних закладів», за умови дотримання вимог щодо порядку проведення ЗНО;
  • вести фото- та відеозйомку, аудіозапис на всіх етапах проведення ЗНО, крім періоду безпосереднього виконання абітурієнтами завдань в аудиторіях, а також під час здійснення перевірки бланків відповідей у центрах обробки;
  • підписувати протокол про завершення процедури тестування, у разі необхідності вносити до нього свої зауваження та пропозиції, отримувати його примірник.

Громадському спостерігачеві забороняється:

  • втручатися у процес проведення ЗНО;
  • перешкоджати проведенню ЗНО, чинити дії, що порушують порядок його проведення або заважають здійснювати свої повноваження персоналу, залученому до виконання роботи на об’єкті спостереження;
  • заходити та виходити з аудиторій після початку виконання завдань абітурієнтами (крім виникнення позаштатних ситуацій), спілкуватися та допомагати в будь-якій формі абітурієнтам під час виконання ними завдань в аудиторіях;
  • чинити дії, що відволікають увагу абітурієнтів під час виконання ними тестових завдань (фото- та відеозйомка, аудіозапис тощо);
  • мати при собі будь-які засоби зв’язку, пристрої зчитування, обробки, збереження та відтворення інформації, друковані і рукописні матеріали, що не передбачені процедурою тестування;
  • використовувати свій статус у діяльності, не пов’язаній зі спостереженням за ходом проведення ЗНО.

Громадський спостерігач зобов'язаний::

  • ознайомитися із вимогами щодо проведення процедур ЗНО до моменту прибуття на об’єкт спостереження;
  • після прибуття на об’єкт спостереження подати посадовій чи службовій особі, відповідальній за проведення процедури ЗНО, посвідчення громадського спостерігача та документ, що посвідчує особу;
  • засвідчити особистим підписом наявність чи відсутність родинних або інших зв'язків із будь-якою особою з числа абітурієнтів чи тих, хто проводить ЗНО, у пункті тестування, а також факт ознайомлення з правами та обов'язками громадського спостерігача у відомості реєстрації громадських спостерігачів за проведенням зовнішнього незалежного оцінювання на пункті тестування;
  • про виявлені порушення та недоліки під час проведення ЗНО повідомляти уповноваженій особі Українського центру оцінювання якості освіти, іншим особам, відповідальним за проведення процедури ЗНО.
порядок допуску громадських спостерігачів на об’єкти спостереження



Допуск громадських спостерігачів у приміщення пунктів тестування, аудиторії, центри перевірки, пункти обробки, приміщення, де проводяться засідання апеляційної та регламентних комісій, здійснюється з дозволу уповноваженої особи Українського центру оцінювання якості освіти або керівників центрів обробки чи пунктів перевірки, голів апеляційної та регламентних комісій за наявності посвідчення громадського спостерігача та документа, що посвідчує особу.

Допуск громадських спостерігачів здійснюється:

  • за посвідченнями громадського спостерігача, виданими Українським центром оцінювання якості освіти, - до об'єктів, розташованих у будь-якому регіоні України;
  • за посвідченнями громадського спостерігача, виданими регіональними центрами оцінювання якості освіти, - до об'єктів, розташованих в областях, що віднесені до сфери обслуговування відповідного центру.

Громадські спостерігачі, делеговані піклувальними радами та батьківськими комітетами навчальних закладів системи загальної середньої освіти, не можуть залучатися для спостереження в пункті тестування, де проходять ЗНО учні цього навчального закладу. Не можуть залучатися для спостереження за ЗНО близькі особи абітурієнтів, які проходять ЗНО у пункті тестування.

Допуск на об’єкти спостереження з посиленим режимом доступу здійснюється з дотриманням вимог щодо організації допуску на відповідний об’єкт.

Час перебування громадських спостерігачів на об’єктах спостереження не обмежується.

У разі виявлення бажання звертатись до адміністрації школи.

Переглядів: 333 | Додав: spasiuk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Безкоштовний хостинг uCozCopyright MyCorp © 2024